02-11-2016 Schadelijke gevolgen kunstgras ? UPDATE 2
Het RIVM is vandaag, maandag 31 oktober, gestart met het onderzoek naar rubbergranulaat in kunstgrasvelden. Dat heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) aangekondigd.
Ook de onderzoeksopzet van het rubbergranulaat op sportvelden en eventuele effecten op de gezondheid heeft het RIVM bekendgemaakt. De resultaten van het onderzoek van het RIVM worden eind 2016 verwacht.
In het onderzoek van het RIVM worden honderd kunstgrasvelden in Nederland onderzocht. Op zes plekken op het veld worden monsters genomen. Per plek wordt minimaal één liter granulaat met een stofzuiger opgezogen en in een glazen fles meegenomen naar het laboratorium. In het lab wordt het rubbergranulaat geanalyseerd.
In het onderzoek is er sprake van een zogenaamde aselecte steekproef van verenigingen met kunstgrasvelden, wat inhoudt dat iedere vereniging evenveel kans maakt deel te nemen aan het onderzoek. De KNVB heeft de gegevens van de verenigingen met kunstgrasvelden aan het RIVM beschikbaar gesteld. Verenigingen waar het onderzoek gaat plaatsvinden worden benaderd door het RIVM.
Het RIVM en Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) hebben onlangs aangegeven dat op basis van de huidige gegevens er geen reden is om te stoppen met sporten op de kunstgrasvelden. De KNVB volgt hierbij het standpunt van het RIVM en ministerie van VWS.
Hieronder kunt u een PDF verklaring/folder van de gemeente Groningen inzien.